10 januari 2020

Dweilen met de kraan open

Na de geboorte van ons zoontje, besloten we de ‘taken’ te verdelen. Mijn man hield zich bezig met de verzorging van ons dochtertje (2,5 jaar) op momenten dat hij thuis was en ik hield me dan bezig met de verzorging en voeding van ons pasgeboren zoontje. In het begin werkte dat harstikke goed maar na een paar weken bleek het toch een -voor ons allemaal- ‘ongelukkige’ verdeling te zijn.

De frustraties stapelden zich op bij mijn dochtertje. Eerder hadden we een sterke moeder-dochter verbinding, maar nu was ze door mij naar de 2e plek gezet, bedacht ik me maanden later pas. Ik had het pas door op het moment dat ik voelde dat mijn verbinding met ons dochtertje niet meer zo goed was. Heel verdrietig. Mijn zoontje was de rust zelve maar mijn dochter van inmiddels 3 jaar, was een bonk vol emoties bij wie de emmer continu overliep.

Blog Dweilen met de kraan open

Het werd dweilen met de kraan open. Elke keer als er iets aan de hand was, snelde ik toe maar ik wist niet hoe ik de stroom emoties kon stoppen. Veel aandacht ging op den duur juist naar mijn dochtertje (tranen, driftbuien) en juist te weinig naar mijn zoontje die toch wel tevreden in zijn bedje lag te slapen. Van veel liefde en verbinding (vóór de geboorte van onze tweede fantastische baby) naar weinig verbinding tussen mij en mijn dochtertje. Het voelde alsof ze heel erg boos (op me) was.

Ik besefte dat dweilen met de kraan open niet meer kon, ik kwam handen tekort om de stroom emoties aan te kunnen, maar wist ook niet hoe anders. December 2017 meldde ik me aan voor de een daagse workshop Spel en Bewust Ouderschap bij Chris Muller.

Het toepassen van Aware Parenting tools ging met ups-and-downs. Het bewust worden en de interesse ging in een stroomversnelling. En dat was het begin van een supermooie reis met ons gezin door de wereld van emoties en hoe je ze kunt stoppen. Eh.. het spijt me, het stoppen van emoties is een illusie.

Mijn volgende blog gaat overigens over: hoe we als ouders – meestal onbewust- emoties proberen te stoppen of in te korten en welke verschillende manieren we hiervoor hebben.

In ieder geval: De workshop Spel en Bewust Ouderschap was voor ons het begin van een mooie reis door de wereld van emoties, hoe hiermee om te gaan en hoe je hiermee pas echt tot de kern komt. Op ieder moment en voor elke leeftijd is het goed om te doen, je kunt weer opnieuw werken aan een prachtige verbinding tussen ouder en kind.

Nog een krachtige tool van Aware Parenting, is helend ofwel therapeutisch spel. Hiermee zijn dagelijkse frustraties maar ook wekenlang opgebouwde frustraties te helen. Bekijk mijn website www.inzichtenzijn.nl voor workshops over Helend Spel (duur: een uur).